Blog


En ze leefden nog lang en gelukkig……

En ze leefden nog lang en gelukkig…….

De meeste sprookjesboeken eindigen met deze zin. Prachtig toch, een lang en gelukkig leven.
Verhalen over dingen die onmogelijk lijken, over kinderen die in een bos worden achtergelaten, over een prins die opzoek is naar zijn prinses.
Sprookjes zijn verhalen met een boodschap. Ze vertellen ons dat, wanneer dingen onmogelijk lijken, we wellicht worden uitgedaagd om verder te kijken of denken dat we ‘normaal’ doen. Dat we ons niet (altijd) moeten laten verleiden voor iets moois of lekkers. Dat wat we denken te zien, niet altijd de juiste interpretatie is van de werkelijkheid.

Als ouder wens je voor je kind ook een lang en gelukkig leven, toch? Ik wel in ieder geval.
Maar wat is nu precies een lang en gelukkig leven? De laatste weken hoor en lees ik veel berichten over kinderen met burn-out klachten. Ik schrik van dit soort berichten.
Andere berichten gaan over de kwaliteit van het onderwijs. Dat kinderen minder ‘goed’ presteren en dat dit geen goede ontwikkeling is. Pfff, waar gaat dit heen? Dit neigt naar een sprookje met als einde ‘ze leefden lang en ongelukkig’.

Wat kunnen we er aan doen? Door eens te kijken en te luisteren naar onze kinderen. Wat hebben zij ons te vertellen; non-verbaal en verbaal.

Ik zal je even meenemen in ons gezin.
Onze oudste was in groep 8 ervan overtuigd dat hij, tegen het advies van school in, naar VMBO-kader zou gaan. Het ‘geluk’ was aan zijn zijde, we werden gebeld door de school die hij had gekozen (‘dan hoef ik niet zo ver te fietsen’) met de vraag of hij op kader wilde starten in plaats van basis.
Hij dol gelukkig en de eerste twee jaar had hij het best naar zijn zin. Het aanbod in de profielkeuze op deze school was niet bepaald iets waar hij heel blij van werd. We hebben thuis gesproken over wat hij graag in de toekomst zou willen gaan doen. Daar had hij een heel duidelijk beeld van. Een school in een naastgelegen stad (veel verder fietsen!) bood wel de mogelijkheid in de richting van zijn voorkeur.

Zo gebeurde het dat hij, vanaf zijn derde leerjaar op het VMBO, ging overstappen naar een andere school. Tijdens zijn stageperiode kwam heel duidelijk naar voren dat hij het beste leert door doen (maar dat geldt, volgens mij, voor iedereen). Geen boeken, maar actie. Hebben we er samen, bewust, voor gekozen dat hij in zijn laatste jaar gaat afronden op basis. Deze keuze zorgt voor zichtbare ontspanning en meer plezier.
En dan komt het moment dat je een keuze mag maken voor een vervolgopleiding. In eerste instantie koos hij voor een school in de buurt. Lekker dichtbij en niet zover fietsen.
Tijdens een informatieavond hadden wij een gesprek met een van de docenten van de opleiding. Onze zoon schreef zich na dit gesprek in voor een ‘open lesdag’ voor een paar weken later. Zowel hij als ik waren dit helemaal vergeten, waardoor hij niet naar deze lesdag is geweest. Toen besefte ik me plots wat ik op die avond (onbewust!) bij onze zoon heb gezien. Zijn lijf gaf heel duidelijk het signaal dat dit niet de opleiding was waar hij blij van zou worden. Inmiddels is hij ingeschreven bij de, door hem gekozen, vervolgopleiding (en zal straks weer bijna net zo ver reizen als nu). Hij kan niet wachten tot hij een 5-daagse schoolweek mag gaan verruilen voor een 4-daagse werkweek + 1-dag school.

Door het kijken en luisteren naar mijn kinderen, kan ik met ze in gesprek gaan over hoe zij dingen zien en hoe ik het zie. Leer ik wat zij non-verbaal aan mij vertellen (al is dat soms pas weken of maanden later). Laat ik mijn beeld over hun toekomst los en maak ik ruimte voor hun eigen verhaal en hun eigen geluk!

De boodschap die ik je graag wil meegeven is, dat je als ouder de toekomstplannen en dromen voor je kind(eren) in de prullenbak kunt gooien. Wat je als ouder bedenkt als ‘een lang en gelukkig leven’ voor je kind, is (vaak) niet wat jouw kind gelukkig maakt.
Jouw kind wordt gelukkig van onvoorwaardelijke liefde en een veilige thuishaven. Dat het bij tegenslag op jou als ouder kan terugvallen. Dat je hem of haar helpt veerkracht te ontwikkelen om te kunnen omgaan met tegenslag of verlies.

Ik wens jou en je kind(eren) een lang en gelukkig leven……………

Wil jij weten wat jouw kind te vertellen heeft met zijn of haar gedrag? Of heb je het idee dat jouw kind niet gelukkig is? En wil je niet langer wachten?

Neem gerust contact met me op. Dan gaan we meteen aan de slag.

Ik WijzZ – Ontdek de natuurlijke jij!

Van ruis in je hoofd naar innelijke rust

Reacties ( 0 )

    Plaats een reactie

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.